Om teatret

Spillepladsen, en naturperle i Akademihaven i Sorø

I første uge af skolernes sommerferie byder ’Søjlesalen’ i Akademihaven mellem Sorø sø, statuen af Holberg og Kinahøjen på Danmarks smukkeste udendørs skueplads. Omkranset af 25-30 m høje nåle- og løvtræer finder man en naturens perle i sin helt egen stemning af dufte og velvære. Her bliver der jublet, hver gang hans sprudlende komedier får nyt liv på en scene skabt i hans ånd.

Repertoiret

I 2021 spiller teatret op med ’Jean de France’ med premiere mandag 27. juni i Akademihaven.

I 2022 spiller vi ’De Usynlige’ med premiere den 20. juni på Tersløsegaard. Forestillingen foregår i samarbejde med Holbæk Teater.

Naturen og kulturen spiller sammen

Den danske sommer kan være lunefuld, men cafémiljøet med borde, stole og varme tæpper rummer 150 pladser med garanti for tørvejr under teltdug og parasoller. Både på og bag scenen bygger teatret sin livskraft på lokale og regionale ildsjæle, der nu på 12. år arbejder frivilligt på professionelt niveau.

På historiske søjler

Holberg Teatret står på skuldrene af den italienske maskekomedie Commedia dell’Arte, som var en tradition, der udsprang i 15/1600-tallets Italien. Med vægt på komiske improvisationer, lystige løjer, masker, spas og fjas, farverige, folkelige figurer og masser af musik.

Robuste løjer med satire, klovnerier, gags, dans og ikke mindst spil, der går tæt på publikum. Sprællevende teater med humor og lune som blev folkekær i Danmark, da Holberg efter sine store rejser rundt i Europa bragte denne teatertradition med sig tilbage til tvillingriget Norge-Danmark.

Primus motor Niels Vandrefalk

I Søjlesalen dukker teatrets primus motor Niels Vandrefalk op. Med teater i hjertet og uddannelsen på Det kgl. Teater i ryggen kæmper han for Holbergs komedier med krop og sjæl. Dengang hed han Niels Andersen og blev i forbindelse med ungdomsoprøret i 1968 kaldt både Niels Anderledes og ’En sjælden fugl’.

For at leve op til den ære tog han i 2006 navnet Niels Vandrefalk, som han er ene om at bære. Han er ikke særlig kendt i det øvrige Danmark, men lokalt i Sorø kender man ham som ’teatermanden’, der står i spidsen for Holbergs succesrige teater i Akademihaven.

 

Medlemmer af bestyrelsen

Mogens Sckerl, formand, Sorø
Niels Borup, næstformand, Stenlille
Søren Hansen, personalerepræsentant, Gislinge
Hans Chr. Hovmand, Sorø
Niels Jannerup, Slagelse
Jim Gynthe-Jacobsen, Ringsted
Anne Kristine Raaholt, Ruds Vedby
Mogens Sørensen, Herfølge

Sekretær for bestyrelsen

Marie Olesen, Kalundborg

Faste medarbejdere

Teaterleder: Niels Vandrefalk, Kalundborg

Scenograf: Niels Fly, Holbæk

Produktionsleder: Marie Olesen, Kalundborg

Elektriker: Jesper Thomsen, Tersløse

Scenemester: Jim Gynthe-Jacobsen, Ringsted

Tillidsmand: Søren Hansen, Slagelse

Scenetekniker: Niels Erik Strøm, Sneslev

Rekvisitør: Gitte Strøm, Sneslev

Teltmester: Jan Larsen, Hevring

Syerske: Ena Jørgensen, Haslev

Art Director/WEB: Helge Dyrvig, Ringsted

Kreativ grafik: Klaus Berg. Langebæk

Regnskab: Bibi Hovmand, Sorø

Revision

Valgt revisor: Ninna Gynthe-Jacobsen

Morten Schwensen, Baker Tilly Denmark

Godkendt Revisionspartnerselskab