Holberg til NU-tiden

Ludvig Holberg blev født i Bergen 1684. Ved fødslen blev hans testikler siddende i bughulen til han døde i 1754. I ansigt, krop og stemme og med 158 cm i højden lignede han derfor en pige hele livet. ’Jeg skriver bøger, fordi jeg ikke kan lave børn.’

Med 33 komedier grundlagde han dansk teater, blev vores første feminist og største komediemester. Humor, satire og et gigantisk forretningstalent banede vejen til oplysning og sund fornuft.

I ’Jean de France’, 1722 siger Marthe: ’Den tid tør komme, at man ser mere på hoveder end på køn, mere på dygtighed end på navne!’ Og senere: ’Det meste regeres i Verden af slumpe-Lykke.’

Som 60-årig gjorde han sit liv op

De fleste holder med dem, der vinder, men jeg holder med dem, der taber. Derfor holder jeg med kvinderne, som jeg i øvrigt aldrig har sovet med. Derom vidner mine ensomme nætter, derom vidner mit stadige ungkarleliv.

Han beherskede10 sprog mundtligt og skriftligt, og som professor i historie ved Københavns Universitet opbyggede han Danmarks historiske platform og sikrede det danske sprogs fremtid.

Ved at testamentere sin formue på 350 millioner i nutidskroner overlevede Sorø Akademi en livskrise.

Niels Vandrefalk i historiens fugleperspektiv

Niels Vandrefalk blev uddannet som skuespiller på Det kgl. Teaters elevskole i 1968, som sidste skud på det stamtræ, Holberg plantede ved teatrets grundlæggelse i 1748.

Grin, gisp og legesyge forenes, når han linder på låget til Holbergs sarkofag i Klosterkirken i Sorø, indstiller sig på øjeblikkets publikum og suffleret af hans knogler, fortæller den ufattelige historie.

Anmeldelser

Igennem historiske fakta, personlige historier, ”samtaler” med Holberg  og  uddrag af Holbergs tekster var der en rød tråd i hele foredraget. Niels havde elevernes og min fulde opmærksomhed i 5 kvarter. Som en elev sagde efter foredraget: ”Jeg vidste ikke helt, hvem Holberg var, nu er det ligesom jeg kender ham personligt“. Professionelt, humor, dybde og kæmpe viden om sit stof er bare nogle af stikordene herfra.

Pernille Tronborg, højskolelærer, Ubberup Højskole

… en forrygende blanding af foredrag og regelret teaterpræstation. I arrangementet var der også tid til skæg og ballade, der sluttede med spørgsmål fra salen, alt sammen serveret særdeles charmerende. En perfekt ramme for en fornøjelig eftermiddag.

Arne Larsen, bibliotekar, Slagelse Bibliotekerne

Bag humoren gemte Ludvig Holberg en skatkiste til dagens Danmark.

Varighed

Efter aftale. Med eller uden pause. Parat til dialog før, undervejs eller efter med spørgsmål og svar.

Pris

Efter forhandling og arrangørens formåen. + Transport, dvs. Statens km-takst. På basis af formål og tilskuertal bookes tidspunkt og endelig pris.

Kontakt

Niels Vandrefalk på niels@holbergteatret.dk eller 40 50 66 87.

Det kan anbefales arrangøren at ansøge foredragshonoraret hos Forfattercentrum, Statens Kunstfond www.kunst.dk